Wednesday, December 10, 2014

Паркетът – не само красив, но и полезен за здравето

Всички килими са благотворна среда за микроскопични организми, наречени акари, които живеят в домашния прах и са доказани алергени, причиняващи проблеми, когато бъдат вдишани, особено при хората с астма. Според изследвания в един квадратен метър от площта на килим се съдържат между 10,000 и 100,000 от тези микроорганизми. Килимите също така задържат животински алергени, яйца на бълхи, следи от нечистотии, внесени отвън по подметките на обувките, както и високо концентрации на токсичен прах. 
 Според  проучване на Агенцията за безопасност на околната среда на САЩ, датиращо още от 2001г „При лабораторни тестове на  мостри от типични домашни килими се установява висока концентрация на тежки метали като олово, кадмиум и меркурий, на полициклични ароматни хидрокарбони, пестициди, полихлорирани бифенили“.
Дървените подове, за разлика от килимите, не задържат и не натрупват концентрации на вредни химикали и изпарения. Не се превръщат в дом за нежелани паразити. Дървото е естествен материал и използваните масла за дърво често имат силно анти-бактериално действие.

Ако всички настилки в един дом са килими или мокети и те бъдат заменени с паркет, количеството на задържания в настилките домашен прах може да се намали  значително, в някои случай до 90%.  Ето защо Световната здравна организация препоръчва на потребителите, в интерес на семейното здраве да се откажат от килимите за сметка на паркета.

Информацията ни бе предоставена от Фабрика за производство на паркет  „Камчийски дъб“ ЕООД

http://www.kamchia-oak.com/

No comments:

Post a Comment